ÄKTA Spagetti Bolognese!
Nu efter all julmat tänkte jag överraska med en fantastisk Bolognese. Med smaker från Italien.
Detta är en ÄKTA Spagetti Bolognese med allt vad det innebär. Det enda som bilden saknar är pricken över i:et, den fin rivna Parmigiano-Reggiano (parmesanost) som egentligen ska pryda toppen , men då mannen i husållet inte är över förtjust i denna ost, hoppar vi över detta och jag är inte jätte glad för ost på Bolognese heller.
Fick lära mig några regler under mitt förra besök i Caorle gällande att få till en riktig Bolognese.
1) Bryn vitlöken i olivoljan, ta bort vitlökarna innan servering. Alltså pressa aldrig vitlök, utan finhacka om det inte räcker med smaken.
2) Använd inte endast färska kryddor, torkade kryddor/örter har mer smak än de färska.
3) krossade tomater eller bäst om man hittar hela tomater som redan är skalade och ligger på burk. Så man kan göra en egen tomatsås.
4) Vinet, många vill inte ha i vin i maten, för att de är rädda att vinsmaken ska ta över, men med några matskedar kan verkligen göra underverk. Hitta ett fint rödvin, ta det som ska serveras till maten te.x
5) Försök aldrig göra ett litet kok Bolognese. Det ska bli mycket mat, och även om man tycker att 500g köttfärs inte är jätte mycket, så med alla grönsaker, tomatsås, och all kärlek som man lägger ner så blir det helt prötsligt väldigt mycket mat i grytan, gör alltid Bolognesen i en gryta inte i stekpannan.
6) Påbörja aldrig en Bolognese om du har en tid att passa! Den ska nämligen stå så långt tid som möjligt och mysa på spisen, så var försiktig med att krydda efter som smakerna kryper fram mer och mer ju längre tid den får puttra.
7)Koka spagettin precis al dente, när den nått det perfekta tuggmotståndet slå spagettin i grytan med köttfärsen och rör om. Klar att servera. Servera gärna med nybakat bröd, sallad och självklart ett gott vin.
8) Om ni inte är så många utan ska frysa reseterna. avstå att blanda spagettin med den köttfärs som ska frysas!
Och koka ny spagetti när ni ska äta köttfärsen nästa gång, man ska aldrig frysa pasta, utan den ska alltid kokas precis innan den ska ätas.
Morotskaka a´la JENNI

Denna morotskaka blev helt prefekt, kan inte säga mycket mer än så. Bara så GOD!
Fantastisk middag

Vi skulle ha gäster och så nära in på jul kändes det inte jätte kul att servera jukmat när de kommande dagarna kommer att bestå endast av detta. Så istället så gjorde jag en liten bufé, som bestod av en Amerikansk potatisgratäng, Risoniblandning (med risonipasta, bacon, feta ost, majs, paprika och färsk grovhackas basilika). 2 st helstekta kycklingar en kall ost sås och en special sås som är helt prefekt till pasta och kyckling, på spisen står en kastrull med pasta och en gryta med en Italliensk kyckling gryta (med kyckling innerfié, vitlök,soltorkadetomater och basilika.) Till detta serverades bröd. smör, och sallad, Vin, öl, cider och mineralvatten. Bilden är inte av bästa kvalitet då det inte kunde bli ljusare i köket.
Kladdekakstårta med mycket hög chokladhalt.

En helt fantastisk kladdekakstårta, som jag gjorde till Emma när hon fyllde år förra veckan. Det är en mycket mustig
kaka, med 400g smält mörkchoklad toppad med hackade hasselnötter som givetvis rostades i ugnen.
Morotskaka med himmelsk topping

Detta är min morotskaka, med smak av allt annat än morötter. Eftersom julen närmar sig så smaksatte jag med
kanel, kardemummmu och ingefära. Och ytterst lite av varje, så det smakade inte mjukpepparkaka.
Glasyren är gjord på 100g phiadelphiaost, 70g smör, 3dl florsocker, 1tsk vaniljsocker
och lite lite citron.
Kondisbitar

Även denna gång var det på beställning jag stod och gjorde dessa. Super fina och super goda!
Chocolate eclair & Petit choux i mass upplaga.

Detta var en beställning, de avlånga bakelserna är fyllda med vaniljgrädde och en helt underbar hallonsylt.
De ruda är fyllda med grädde och hela vildhallon.